Douăzeci și trei de ani a așteptat Targovistea revenirea echipei de fotbal în eșalonul de elită al României, iar promovarea din mai 2019 a luat pe toată lumea prin surprindere. Fără un stadion care să poată fi omologat pentru Liga I, fără orice fel de infrastructură sportivă și fără un buget consistent, Chindia a jucat sezonul 2019/2020 pe stadionul “Ilie Oana” din Ploiești. Imediat după promovare, în mai 2019, Primăria Târgoviște a promis și a anunțat, cu surle și trâmbițe, reamenajarea stadionului Eugen Popescu în mai puțin de un an. La vremea aia, se discuta chiar că am prinde acasă a două parte a sezonului. Asta, după ce am fost amăgiți ani de zile cu un proiect de construcție a unui nou stadion care, chipurile, ar fi stat vreme bună pe birourile Companiei Naționale de Investiții.

În iunie 2019 a început demolarea parțială a arenei și s-a realizat planul viitorului stadion: păstrarea și modernizarea vechii tribune I, ridicarea unei noi tribune pe schele metalice (care va deveni tribuna I), amenajarea gazonului (cu încălzire și sistem de drenaj modern), nocturnă, turnicheți și o nouă tabelă de marcaj, plus 200-250 de noi locuri de parcare.

Pe hârtie, lucrurile au arătat bine la început, însă socoteala de-acasă nu s-a potrivit cu cea din târg. Lucrările au fost întârziate de efectuarea expertizelor tehnice pentru ridicarea noii tribune și consolidarea bătrânei tribune I, dinspre oraș. Astfel, s-a ajuns ca la finalul lui 2020 să fie montat doar gazonul (cu instalațiile aferente), alături de alte mici “lucrări”: fundația pentru stâlpii de metal, săparea gropilor pentru structura de rezistență a pilonilor pentru nocturnă și consolidarea vechii tribune I în partea dinspre Casa Armatei.

După primul sezon, Chindia s-a salvat de la retrogradare, ajutată fiind de schimbarea sistemului competițional și de mărirea numărului de echipe de la 14 la 16. Asta, probabil, a încurcat și mai mult ițele și hârtiile din dosarele Primăriei.

“Gura orașului” a vorbit că nu mai sunt bani, că împrumutul luat pentru stadion s-a dus în campania electorală și că Targovistea nu va mai vedea niciodată un stadion la standarde de Liga I. Nici noi nu mai aveam speranțe, mai ales că după prima zăpadă din 2021, șantierul arata ca un deșert alb, într-o imagine dezolantă pentru suporterii Chindei. Ce e de apreciat e că Primăria a continuat să finanțeze gruparea de lângă Turnul Chindiei, livrând în 2019 în conturile clubului 2 100 000 lei, sumă ce s-a înjumătățit în 2020 (doar 900 000 lei).

În actualul sezon, Chindia a fost dată afară și de la Ploiești și de la Giurgiu și a jucat câteva meciuri la Buftea, dar Buftea n-a fost niciodată o opțiune pentru compania care plătește drepturile de televizare. Orlando Nicoară, director EAD.ro, spunea acum mai bine de-o lună că ei nu se vor mai deplasa acolo. Și, pe bună dreptate, infrastructura stadionului de la Centrul Național de Fotbal de la Buftea e, poate, doar pentru meciuri de Liga a II-a. La meciul cu UTA, reclamele n-au mai rulat pe clasicele display-uri electronice, ci au fost aduse panouri vechi, ca pe vremuri.

Oficiali ai altor cluburi din Liga I, vedeți referirile lui Marius Bilasco (CFR Cluj), au început să se revolte pentru că există prea multă clemență pentru cluburile care promovează în Liga I fără a avea toate condițiile necesare disputării unor meciuri la acest nivel. Pe bună dreptate aș zice.

Strânsă cu ușa, Chindia a căutat soluții și a găsit una: stadionul Municipal din Buzău acolo unde, în această seară, va disputa primul meci, împotriva Universității Craiova.

În acest scenariu sumbru, echipa lui Sandoi și-a făcut treaba. A stat multă vreme pe locurile de play-off,  a avut un joc solid și constant și doar neatenția, lipsa de experiență și câteva greșeli de arbitraj au făcut ca să piardă puncte importante cu CFR Cluj, UTA, FC Botoșani și Gaz Metan Mediaș. La club a fost liniște, iar salariile au fost plătite mai mereu la timp.

Presiunea proiecției unui viitor sezon în Liga I a făcut că lucrările la stadionul Eugen Popescu să repornească în ritm accelerat după 17 ianuarie 2021, ceea ce ne bucură. În 45 de zile, fața șantierului s-a schimbat și arena a prins contur. Structura metalică a viitoarei tribune I s-a înălțat considerabil și se așteaptă stâlpii de susținere ai acoperișului, stâlpii de nocturnă și instalația sunt gata și așteaptă să fie montate, se lucrează intens și se toarnă beton la vechea tribună, s-au efectuat racorduri la rețelele de utilități și se lucrează la structura de rezistență pentru cei patru piloni ai instalației de nocturnă.

Nouă tribună va avea 4200 de locuri și va fi înaltă de 17 m și panourile instalației de nocturnă vor avea fiecare câte 40 de becuri (a 1000 euro bucata). Se preconizează ca până la sfârșitul lunii martie instalația de nocturnă să fie montată.

Într-un material realizat alături de Prosport, pe 26 februarie, am scris despre ce am găsit pe șantier, unde lucrau cu spor, pe toate fronturile, în jur de 50 de muncitori.

Pe viitor, vom reveni cu detalii despre stadiul lucrărilor! Țineți aproape!